Hobbyhood / Sporty umysłowe / Brydż /
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Fałszywy renons – co każdy brydżysta powinien o nim wiedzieć?

Glen Carrie/unsplash.com

Grywasz w brydża, ale fałszywy renons wciąż spędza Ci sen z powiek? Oto kluczowe rzeczy, które musisz o nim wiedzieć!

Fałszywy renons to obowiązkowy termin dla każdego miłośnika brydża, jednak zdarza się, że w kwestii jego interpretacji pojawiają się pewne niejasności. Oto wszystko, co należy wiedzieć o tym zagraniu.

Podczas towarzyskiej rozgrywki w brydża z pewnością wielokrotnie mieliśmy do czynienia z tzw. fałszywym renonsem, ale czy zdawaliśmy sobie z tego wówczas sprawę? Dotyczące owego zagrania reguły mogą być niezwykle zdradliwe, a także w dużym stopniu wpływać na ostateczny rezultat danej partii, w związku z czym każdy entuzjasta brydża powinien mieć je w małym palcu. Weźmy fałszywy renons pod lupę, by odkryć wszystkie jego tajemnice!

Fałszywy renons – co to takiego?

W dużym skrócie: fałszywy renons polega na dołożeniu przez gracza karty w innym kolorze w sytuacji, gdy posiada on w swojej talii kartę w kolorze wyjścia. Kiedy na stole pojawi się już karta nie do koloru, warto zadać głównemu zainteresowanemu pytanie, czy nie zastosował fałszywego renonsu.

Haczyk polega jednak na tym, że pytanie mogą wystosować wyłącznie uprawnione do tego osoby – rozgrywający może zapytać obrońcę, zaś sam może zostać pociągnięty za język zarówno przez dziadka, jak i obrońców, którym przysługuje możliwość pytania siebie nawzajem. Należy przy tym pamiętać, że podejrzenie dotyczące fałszywego renonsu nie uprawnia zawodników do przeglądania zagranych wcześniej lew, jeśli polecenie nie zostanie wydane przez sędziego. 

Fałszywy renons – nieuprawomocniony i uprawomocniony

Fałszywy renons zazwyczaj jest zagraniem niedozwolonym, ale w pewnych okolicznościach może nastąpić jego uprawomocnienie. Pierwszą z nich jest dołożenie kolejnej dowolnej karty przez tzw. wykraczającego, czyli osobę, która popełniła fałszywy renons, lub jego partnera w następnej lewie. Drugą okolicznością łagodzącą jest sytuacja, w której jeden z graczy strony wykraczającej deklaruje lub zrzeknie się lew słownie. Konsekwencją uprawomocnienia jest automatyczne przekazanie lew.

Jeśli fałszywy renons nie został uprawomocniony, to musi zostać poprawiony. Rozgrywający może zagrać poprawną kartę bez dalszych sprostowań – błędnie zagrana przez niego karta wraca do rąk jego lub dziadka. Karta błędnie wyłożona na stół przez obrońców zostaje zaś normalną kartą przygwożdżoną. Co zaś mogą zrobić w takim przypadku zawodnicy należący do stron niewykraczających? W grę wchodzi korzystna opcja wycofania karty zagranej po fałszywym renonsie, ale jeszcze przed jego uprawomocnieniem. Jeśli zagraną kartę wymieni również partner gracza popełniającego fałszywy renons, zostaje ona przygwożdżona. 

Warto mieć na uwadze, że w 12 lewie nawet uprawomocniony fałszywy renons musi zostać poprawiony, jeśli został wychwycony przez któregoś z uczestników, zanim wszystkie cztery ręce zostały schowane do pudełka. Nie obowiązują już wówczas żadne sprostowania, zaś poprawa odbywa się bez kary.

Fałszywy renons – podsumowanie

Omówiliśmy najważniejsze zagadnienia dotyczące fałszywego renonsu – jeśli pewne kwestie w dalszym ciągu pozostają nieklarowne, warto sięgnąć do oficjalnych przepisów. Pomimo że fałszywy renons jest zagraniem niedozwolonym, reguły brydża zostały skonstruowane w taki sposób, by nie skupiać się na surowym karaniu strony wykraczającej, lecz na czuwaniu nad sprawiedliwym przebiegiem rozgrywki. Znajomość przepisów umożliwi każdemu brydżyście umiejętne stosowanie i wyłapywanie fałszywego renonsu.

Zdj. główne: Glen Carrie/unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Losowe artykuły